Videouri

Cum ajută obligațiunile dezvoltarea comunităților și a companiilor

Autoritățile locale și companiile au posibilitatea de a accesa piața de capital pentru a finanța proiecte ambițioase sau pentru refinanțarea datoriilor, prin intermediul obligațiunilor. În comparație cu creditul bancar, acest instrument oferă un set considerabil de avantaje iar, în cazul utilizării obligațiunilor municipale, au de câștigat atât autoritățile publice cât și populația.

Cum ajută obligațiunile dezvoltarea comunităților și a companiilor Read More »

Barierele legislative din calea dezvoltării comunităților românești

În urmă cu aproape un deceniu, Uniunea Europeană a impus statelor membre menținerea unui deficit bugetar de maxim 3%, prin intermediul procedurii de deficit excesiv. Ca măsură, România a limitat capacitatea autorităților publice de a se împrumuta și dezvolta prin forțe proprii, făcând astfel comunitățile tot mai dependente de guvern.

Barierele legislative din calea dezvoltării comunităților românești Read More »

Parteneriatul public-privat de interes local

Teama de a ceda controlul implementării și responsabilitatea gestionării unor servicii de utilitate publică către operatori privați este, probabil, principalul motiv pentru care investiții majore de interes local au rămas la nivelul unor promisiuni. Însă, din păcate, teama nu pare să fie singura explicație pentru care parteneriatele public-private sunt atât de rare în România.

Parteneriatul public-privat de interes local Read More »

Conflictul de interese în contractarea împrumuturilor

Atât autoritățile publice cât și companiile private au misiunea de a pune mai presus de orice interesele contribuabililor sau cele ale acționarilor pe care îi reprezintă. De aceea, în cazul contractării unui împrumut rambursabil, alegerea corectă a consultantului financiar este esențială pentru evitarea unui conflict de interese cu consecințe extrem de costisitoare.

Conflictul de interese în contractarea împrumuturilor Read More »