VMB Partners: Consultantul Consiliului Județean Cluj în emisiunea de obligațiuni de 76 milioane de euro. Clujul va atrage finanțare privată pentru poiecte de la Bursa de Valori-București

VMB Partners a fost consultantul financiar al Consiliului Judeţean Cluj pentru emisiunea de obligațiuni în valoare de 76 de milioane de euro, din care Clujul va finanța proiectele sale de investiţii. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru  refinanţarea datoriei publice existente. VMB a structurat majoritatea emisiunilor de obligaţiuni municipale sau judeţene listate la Bursa de Valori Bucureşti începând din anul 2001, când a avut loc prima emisiune a unei administraţii publice în România.

“Emisiunile de obligaţiuni ale administraţiilor locale oferă investitorilor instrumente diversificate de investiţie, în condiţiile în care piaţa de capital din România are o nevoie stringentă de aşa ceva. Valoarea emisiunii judeţului Cluj precum şi reputaţia Emitentului vor fi cu siguranţă factori de importanţi de atractivitate. Pentru investitorii persoane fizice se adaugă faptul că veniturile obţinute nu sunt impozabile.”

Valentin Miron, Preşedinte VMB Partners.

Consiliul Judeţean Cluj se pregăteşte ca în noiembrie 2023 să se finanţeze cu aproape 76 milioane de euro de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti într-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa pe zece ani care va susţine proiectele de investiţii din judeţ, notează Ziarul Financiar. O parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru  refinanţarea datoriei publice existente.

“Planul investiţional propus astăzi va întări poziţia de lider naţional în planul dezvoltării Clujului şi va schimba faţa acestui judeţ prin intermediul ambiţiosului program de investiţii aflat în derulare şi care ţinteşte obiective de interes local şi naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, drumuri, cultură sau reciclarea deşeurilor”, spune Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 km de drumuri judeţene componente a reţelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, reabilitarea şi punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru  refinanţarea datoriei publice existente.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Mă bucur că am reușit, alături de consultatul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Planul investițional propus astăzi va întări poziția de lider național în dezvoltarea Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură”.

Știm că un proiect de succes înseamnă efort și dedicare

Suntem aici să te ajutăm

Mai mult decât capacitatea, prețuim angajamentul și perseverența

Alătură-te echipei noastre